Regnbågsblod

Den 23:e april 2019 lägger två kompisar vid namn Jesper Petersson och Tobias Ström upp en delning på Facebook som handlar om att män som har sex med män idag avvisas ifrån blodcentraler. På grund av förlegade fördomar kring homosexuella mäns risktagande diskrimineras de samtidigt som det dagligen rapporteras i media och nyheter om blodbristen i Sverige.

”Tillhör man gruppen MSM (män som har sex med män) så krävs total avhållsamhet från sexuellt umgänge under ett helt år för att kunna ge blod. Detta gäller oavsett om du lever i en livslång relation eller inte. I socialstyrelsens texter kan man läsa att MSM är en riskgrupp även i fasta relationer, eftersom du endast kan intyga för egen räkning vilket beteende du har eller har haft, inte för vad din partner gjort”. För män som har sex med kvinnor, och kvinnor som har sex med män så räknas 3 månaders karens från ny parter.

Under tiden fick Perma Press nys om att Regnbågsblod skulle springa blodomloppet för att öka medvetenheten kring detta dilemma och ansåg sig vara den perfekta kandidaten för att sponsra initiativet med 250 st högkvalitativa tryck som skulle göra deras logga, designad av Sandra Nendos, rättvisa. Trycket sattes på funktionströjor från märket Björn Borg och valdes att tryckas i Supersoft kvalitet på grund av tröjans stretchiga funktionsmaterial.

EcoFlex CMYK
Supersoft
Antal: 250 st

”Potentiella blodgivare bör screenas baserat på sexuellt risktagande, inte val av partner. Med en mer pricksäker screening som frågar efter risktagande, så kommer fler friska individer kunna hjälpa till att ge blod. Då kommer blodlagren fyllas på med patienterna som vinnare. Samtidigt upphör den stötande generalisering som idag görs mot oss homosexuella som grupp” säger Tobias och Jesper.

”Vi tror verkligen att vårt genombrott kommer leda fram till resultat. Redan nu har vi nått vårt första mål – få socialstyrelsen att ändra sina stötande formuleringar om varför män som har sex med män inte får lämna blod. I nyhetsmorgon förklarar vi detta som ett första mål, nu ligger den länken nere. Socialstyrelsen har alltså plockat ner sidan och svarar nu att dom kommer lägga upp en ny när dom sett över innehållet. ”

Vi på Perma Press är stolta och glada över att ha fått varit delaktiga i att sponsra initiativet Regnbågsblod!