Vanliga frågor

Här har vi samlat vanliga frågor och svar på dessa.

Fråga:

Vad är Standard 100 by OEKO-TEX®?

Svar:

Standard 100 by OEKO-TEX® infördes 1992 och är ett globalt, enhetligt och oberoende provnings- och certifieringssystem för textilier. Märket ställer krav på vilka färgämnen, mjukgöringsmedel, impregneringsmedel och andra medel som används i varan. Det är en garant för att produkten har kontrollerats beträffande hälsofarliga kemikalier och färgämnen. Du som kund ska kunna lita på att innehållet inte är allergiframkallande eller på annat vis skadligt för människor.

Vilka material testas?

Innan exempelvis en tröja får bära Standard 100-märkningen måste allt material, från sytråd, knappar, textil, dragkedjor, transfertryck osv testas och bli godkänt. Är en produkt märkt Standard 100, oavsett om det är ett babyplagg, en jacka, gardin eller ett dekormaterial, ska kunden kunna lita på att det inte innehåller några skadliga ämnen.

Vilka ämnen inkluderas i testerna?

Standard 100 inkluderar inte endast förbjudna ämnen eller ämnen som har lagligt fastställda gränser. Det innefattar även ämnen som vetenskapligt har bevisats eller som misstänks ha negativa hälsoeffekter. Exempel på förbjudna parametrar som ingår i STANDARD 100 by OEKO-TEX® är azofärgämnen, cancerframkallande och allergifärgade färgämnen, ftalater, formaldehyd, bekämpningsmedel, tungmetaller, perflourerade ämnen, tennorganiska föreningar, biologiskt aktiva produkter och flamskyddsmedel etc.

Produktklasser

Standarden har fyra produktklasser med olika kravnivåer. Produktklass 1 är den hårdaste kravnivån och gäller produkter för spädbarn och små barn upp till tre år. Där är minimivärdena lägre än för de andra produktklasserna. Nästa produktklass nr 2, gäller för produkter som har kontakt med huden, så som blusar, tröjor, underkläder eller sängkläder. I produktklass 3 ingår sådant som inte har direkt eller väldigt lite hudkontakt så som jackor, västar och skärp till exempel. Produktklass 4 gäller för mestadels dekorativa material så som bordsdukar, möbelklädsel och gardiner.

Testerna utförs endast hos något av de textila forsknings- och testinstitut som är anslutna till OEKO-TEX® Association. Certifikatet gäller i ett år innan det behöver förnyas på nytt.

Klicka här får att se Perma Press senaste certifikat.

Läs mer om Standard 100 by OEKO-TEX® här!