Innovatören

Född i Norge, utbildad i Danmark för att sedan påbörja sin yrkesbana på Island. Efter 7 år på Island kände ändå Egil Norheim att det var dags att flytta på sig igen, han trodde att framtiden låg i Sverige. Då jobbade han som reklamtecknare med att göra skyltar i bladguld för dekoration av skyltfönster och skötte tillverkningen i en husvagn som han åkte landet runt med.

Det fanns då stor efterfrågan på tryck på textilier och det var en intresseförfrågan som gjorde att Egil av en slump startade trycka på textil. Efter en tid blev han leverantör till varven i Göteborg som ville ha sina arbetsoveraller märkta med varvens namn. På den tiden screentryckte Egil direkt på plagget men allt eftersom omfattningen blev större insåg han att det måste finnas en bättre lösning. Arbetet med att skapa tryck på kläder påbörjades efter en diskussion med en bekant som frankt påstod att ”Det kommer aldrig att gå”. Det kan man inte säga till en entreprenör! Viljan att skapa transfertryck var född.

Egil Norheim grundade Perma Press 1980 och företaget flyttade in i lokaler i Kortedala. 1987 registrerades aktiebolaget.

Det brinnande intresset för färg och form har alltid drivit Egil och han har mer eller mindre sett sitt arbete som något ”nödvändigt roligt”. Han hävdar själv att anledningen till att han lyckades var att han var innovativ och kom på nya sätt hela tiden. ”Det gäller att vara nyfiken!” Egil tog ständigt fram egna recept för färgblandning och trivdes allra bäst ute vid färgburkarna, vid svarven eller svetsande på en ny maskin.


En reklamskylt från Islandstiden. Då hade Egil ett isländskt efternamn, som han senare bytte till Norheim.